Zeilster Maaike Snel

Uit wijknieuws 55: talent in de wijk

Vaak wordt er gezegd dat in de wijk de Sprengen gemiddeld meer ouderen wonen dan jongeren. Als je naar de cijfers kijkt dan zal dat wel zo zijn, maar wij hebben voldoende jeugd in de wijk die zich op hoog niveau bezig houden met het beoefenen van hun sport en soms ook ver gaan om hun droom te verwezenlijken. Laten we zeggen, dit houdt de wijk mooi in evenwicht.

Al vaker had ik de naam van Maaike Snel gehoord. Een jonge VWO-er die naast haar studie een talentvol zeilster is. Nieuwsgierig als ik ben en ook wel een beetje jaloers op de gave foto’s die ik heb gezien, heb ik met haar een afspraak gemaakt.

Maaike is 16 jaar en zit in 5 VWO op het Walterbosch aan de Waltersingel. De school is weer begonnen, maar Maaike vertelt: Deze week is er nog wel tijd, want vrijdag hebben we nog een introductiedag van school, ik heb dus nog geen huiswerk”.

Waarom zeilen?

Wat doet een meisje van de Veluwe op een zeilboot op het IJsselmeer of zelfs op de Middellandse zee? Het kan ook haast niet anders, de ouders van Maaike zijn echte zeilers. Het zeilen is Maaike met de paplepel ingegoten. Als baby ging al ze mee zeilen met haar ouders. Op zesjarige leeftijd ging ze mee zeilen op de Turkse wateren, waar Maaike in contact kwam met andere kinderen die haar verhalen vertelden over de zeilschool. Dat wilde ze ook wel!

In een Optimist, een klein handzaam jeugdzeilbootje, heeft Maaike het zeilen op de zeilschool in Elburg onder de knie gekregen. Het ging zelfs zo goed dat zij niet genoeg had aan de Optimist, maar graag in een grotere boot wilde varen.

Voor de wind gegaan

Het zal niet altijd voor de wind zijn gegaan, maar het grotere bootje kwam er in de vorm van een Splash Blue. Op de foto’s bij dit artikel kun je zien hoe deze boot eruit ziet. Niet alleen hoe de boot eruit ziet, maar ook hoe mooi de boot over de golven kan gaan. Naast de aanschaf van een zeilboot komt er nog veel meer kijken om deze sport te kunnen beoefenen. Bijna ieder weekend wordt er gezeild of getraind. Helaas kan dat niet in het Apeldoorns kanaal maar moeten Maaike en haar boot naar het ‘grote water’, waar paps of mams haar naar toe brengen. Het grote water is dan bij de Jeugdzeilvereniging Muiderzand in Almere waar Maaike lid van is. Vaak is zij ook te vinden in Workum, Stellendam of Medemblik, waar de meeste wedstrijden zijn.

Training en wedstrijden

De jeugd van de zeilvereniging in Almere wordt getraind. Ook tijdens de wedstrijden is er een coach beschikbaar die de jongelui de kneepjes van het vak bijbrengt. Volgens mij heeft Maaike al veel kennis opgedaan en komt het nu aan op het slim gebruik maken van haar kennis. Op een tekenbord laat Maaike zien hoe het er in de wedstrijden aan toe gaat. Je hebt tijdens de wedstrijden een aantal lastige momenten waar je als de beste uit wilt komen. Het begint bijvoorbeeld al bij de start. Maaike die tot nu toe rustig tegenover mij haar verhaal heeft gedaan, begint enthousiast te worden. Alsof ze in haar boot zit vertelt ze: “Ik zit in een deelnemersveld van 70 zeilers en we willen natuurlijk allemaal winnen. Je zit op de golven en er is stroming. Je boot ligt niet stil. Toch moet je achter de lijn blijven en wachten op het startschot. Je begrijpt dat een valse start niet kan worden voorkomen.

Het is niet alleen belangrijk of je vooraan bij de startlijn ligt maar ook of je gunstig in de wind ligt”
Omdat ik af en toe mag meevaren met vrienden begrijp ik wat ze bedoelt. Maaike heeft het over ‘de wind uit de zeilen nemen’. Iemand de wind uit de zeilen nemen betekent dat je er voor probeert te zorgen dat iemand geen voordeel kan behalen. In de zeilwedstrijden is dit letterlijk aan de orde. Hoe zorg je ervoor dat jouw zeil de meeste wind vangt en dat je je concurrent die naast je vaart, uit de wind houdt. Zeilen komt niet alleen aan op je fysieke kracht maar ook op je strategisch denken. Maaike zegt: “Toppers zijn echt briljant”.

Net als bij andere sporten zijn de concurrenten in het (water)veld op de wal weer vrienden van elkaar. Er heerst een heel gemoedelijke, vriendschappelijke sfeer onder de zeilers.

Het nadeel van deze wedstrijdsport is dat er naast school en zeilen geen ruimte is voor andere bezigheden. Wedstrijden kunnen lang duren. De tijden zijn afhankelijk van de wind en het zeilen vraagt veel energie van de zeiler. Zelfs in de winter wordt er getraind op het water. Zolang er geen ijs ligt, is zeilen mogelijk. Dit lijkt mij een “berekoude” klus.

Punten zeilen

Door goede resultaten bij de wedstrijden kan je promoveren naar een hogere klasse. Dan moet je wel alle belangrijke nationale wedstrijden meedoen. Maaike is sinds kort gepromoveerd naar klasse A2.

Zeilgrootte

Net als bij veel andere sporten start je een wedstrijd met een gelijke uitgangspositie. Je boot, zeil en andere instrumenten aan boord zijn gelijk. Dit betekent dat alles voorafgaande aan iedere wedstrijd wordt gemeten. Het kan niet zo zijn dat jouw zeil net even iets groter is waardoor je meer wind kunt vangen.

Sant Feliu de Guixols (Spanje)

Deze zomervakantie heeft Maaike meegedaan aan de wereldkampioenschappen Splash-varen in Sant Feliu de Guixois, dicht bij Barcelona in Spanje. Een heel mooie ervaring om trots op te zijn. “Ik was net gepromoveerd naar de A klasse en mocht mij inschrijven voor deze wedstrijd. Vanuit de club Jeugdzeilvereniging Muiderzand werden wij in Spanje getraind en gecoacht. Van onze club waren er 10 deelnemers.

Eerst trainen en dan de wedstrijd in Spanje?

Maaike legt uit: “De golven in de Middellandse zee zijn dikwijls hoger dan de golven van het IJsselmeer. De golven moet je optimaal gebruiken om snelheid te maken. Ook moet je goed weten hoe de stromingen zijn van het wedstrijdveld. Dit speelt een belangrijke rol in de wedstrijd.

Trainer van het Splashteam Muiderzand is Jelmer Zittema, zelf wereldkampioen in de Splash in 2012. Maaike is geëindigd op de 27ste plaats in de silverfleet. Een knappe prestatie.

Ik ben dit verslag begonnen te vertellen dat er in onze wijk ook jongeren wonen die een droom nastreven. Op mijn vraag waar Maaike graag wil komen antwoordt zij lachend:

“Eerst maar met deze boot in de goldfleet komen, en wie weet later de wel de Volvo Ocean Race…….”

Tot slot wens ik Maaike veel succes met haar streven deze droom te bereiken.

Hanneke Dusseldorp

Deel dit bericht:
Copyright © 2024 Wijkraad de Sprengen | Disclaimerby Max