Hoe gebruikt u een WhatsApp-groep?
WhatsAppgroepen blijken zeer succesvol te kunnen zijn om de veiligheid in en om de wijken te verbeteren.
De wijkraad ondersteunt de initiatieven m.b.t. de WhatsApp groepen.
Is de WhatsApp groep in uw straat nog niet bekend bij de wijkraad,
of wilt u een nieuwe starten?
Laat het ons weten op info@wijkraaddesprengen.nl
Hoe gebruikt u een WhatsApp-groep?
- Als u zelf een WhatsApp-groep aanmaakt, weet dan dat u maximaal 50 personen (mobiele nummers) aan deze groep kunt toevoegen.
- Alleen de oprichter van de WhatsApp-groep kan mensen toevoegen aan de groep. Wanneer u zelf een WhatsApp-groep creëert, bent u automatisch de contactpersoon van deze groep.
- Als u zelf wordt toegevoegd aan een WhatsApp-groep, heeft u altijd de controle over uw deelname. U kunt in een groep blijven of een groep verlaten wanneer u maar wenst. Onthoud wel dat de contactpersoon van de groep als enige de mogelijkheid heeft om mensen (opnieuw) toe te voegen.
- Indien u als contactpersoon de WhatsApp-groep verlaat, dan zal WhatsApp willekeurig een ander groepslid aanstellen als beheerder. Alleen die persoon kan u weer toevoegen aan de groep als u dat wilt.
Tips voor het gebruik van een WhatsApp groep
Als u iets verdachts opvalt in uw buurt, gebruik dan de SAAR-volgorde:
S = Signaleer
A = Alarmeer de politie via 1-1-2 (vermeld in uw groep dat er al iemand 1-1-2 heeft gebeld. Vermeld ook bij melding zelf aan de meldkamer dat u in een Whatsapp-groep zit, zodat er vanuit de politie terugkoppeling plaats kan vinden.
A = App naar de deelnemers in uw WhatsApp-groep om uw waarneming bekend te maken
R = Reageer door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de verdachte persoon. Houdt de veiligheid in de gaten. Het is niet de bedoeling dat u voor eigen rechter gaat spelen.
- Probeer de plannen van de verdachte persoon te verstoren. Doe dit alleen als dit veilig kan zonder risico’s. Maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon.
- Foto’s van een verdacht persoon versturen aan de deelnemers van de WhatsApp-groep mag alleen voor het doorgeven van een signalement en als dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Kenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht van een verdacht persoon kunnen ook goed beschreven worden. Bij voertuigen kunt u denken aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.
- Gebruik de WhatsApp-groep van uw buurt alleen voor verdachte situaties en als het om de veiligheid in uw buurt gaat om de attentiewaarde hoog te houden.
- Zowel de politie als de gemeente zitten niet in WhatsApp-groepen: bij verdachte situaties belt u de politie via 1-1-2.
- Speel geen eigen rechter en overtreed geen regels of wetten. Denk ook aan uw eigen veiligheid. Houd bijvoorbeeld ook geen mobiele telefoon vast tijdens het besturen van een voertuig.
Wij zien uw aanmelding graag tegemoet!
mail naar info@wijkraaddesprengen.nl